Ahol a tudomány és a spiritualitás találkozik

Stresszűző újévi fogadalmak

Tűzzön ki elérhető célokat a jólléte javítására

Az új év ünneplése közben sokan fogadalmat tesznek, hogy jobbak vagy vékonyabbak lesznek, ezt és azt elérnek, de csak kevesen tűznek ki konkrét célokat önmaguk elé. Pedig érdemes lenne ilyeneket kijelölni, sőt leírni, majd hétről hétre, lépésenként megvalósítani. Ahhoz, hogy Ön igazán jól érezze magát a bőrében, nem kell világmegváltó ötletekkel előrukkolni. Elég csupán egyetlen stresszűző új évi cél, hogy nyugodtabb, békésebb, harmonikusabb életritmust vegyen fel. >>>

Milyen stresszűző cél illik Önhöz?

A stresszűző tevékenységek hozzájárulhatnak a testi-lelki jóllét állapotához. Mert a boldog és kiegyensúlyozott élet nem feltétlenül az anyagi javaktól vagy a szakmai sikerektől függ, bár kétségtelen, hogy ezek is hozzájárulnak.

De ahhoz, hogy Ön teljes mértékben kiteljesedhessen és minden területen sikereket érjen el, először belül kell rendet tenni. A testének, a lelkének, az elméjének kell megadni azt a harmonikus rendet, amire bátran építkezhet.

Ezt azonban csak a stressz csökkentésével és a tudatos stresszkezelő technikák elsajátításával érheti el.

Miért fontos csökkenteni a stresszt?

A stressz a szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, és alkalmazkodásra kényszeríti. Alapvető szerepe van abban, hogy alkalmazkodni tudjunk a változó életkörülményekhez.

Nem csak negatív aspektusa létezik – ahogyan manapság emlegetni szokták – hiszen ez a biológiai reakció felel azért is, hogy például gyors, éber reagálással válaszoljunk egy külső ingerre (pl. elfussunk egy veszélyes helyzet elől).

Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy: “A stressz az élet sava-borsa.” De a mértéke és időbelisége már tényleg nem mindegy a szervezet számára.

A nagymértékű akut vagy a tartós stressz – még ha csekély mértékű is – az egész szervezetre rendkívül káros hatású. Hosszútávon ugyanis számos negatív hatást indít el a szervezetben.

Tudományosan bizonyított, hogy a krónikus stressz káros hatással van az egészségre. Gyengíti az immunrendszert és szabad gyököket szabadít fel a szervezetben, amelyek hozzájárulhatnak a különböző gyulladások és elváltozások kialakulásához. Ráadásul ronthat a kognitív képességeken is.

Léteznek ma már olyan relaxációs technikák, amelyek segítenek az embereknek kontrollálni a krónikus stresszre adott fiziológiai válaszaikat.

A stressz elkerülhetetlen. Akármennyire is védekezik ellene, Önt is elérik a stresszhatások a mindennapok során. Elég hozzá a nagyvárosi zaj, a nyüzsgő élet, vagy például ha náthás lesz a gyerek, esetleg ha tízen állnak Ön előtt a postán.

A kérdés az, hogy Ön hogyan reagál mindezekre.

Néhány hatékony stresszűző technikával a stressz természetes módon kordában tartható, a test és a lélek harmóniája pedig helyreállítható és meg is erősíthető.

Természetes stresszcsökkentés

Azt bizonyára Ön is tudja, hogy a testmozgás kiváló stresszűző hatással bír, miközben energizál és formál is.

Van néhány különösen hatékony módszer, amivel elűzheti a stresszt és visszaszerezheti a belülről jövő béke, harmónia és boldogság érzését:

  • a jóga mint aktív mozgásforma,
  • a relaxációt segítő meditáció,
  • az izmok passzív átmozgatása által lazító hatást kiváltó masszázs.

Mindhárom nyugtató hatású, ezért kiválóan alkalmazhatóak a lelki feltöltődés érdekében.

A jóga és a meditáció segítségével az elmélyülés, illetve a belső hangra figyelés is gyakorolható, illetve fejleszthető.

Jóga

A jóga speciális ászanákra épülő gyakorlatsorokat jelent, melyek segítségével:

  • fejleszthető az önuralom és az önismeret
  • visszaszerezhető a lelki béke és kialakítható a szilárd belső egyensúlyi állapot
  • magasabb szintre emelhető a mentális és lelki állóképesség
  • javul a testtartás, és tónusosabbá válik az izomzat
  • elérhető a tudatosság magasabb szintje

A jóga nem jár fokozott fizikai megterheléssel. Minden esetben nyugodt, békés hangulatban végzett légzőgyakorlatokból és jógapózokból (ászanákból) áll.

Meditáció

A jógát érdemes kiegészíteni a sok ezer éves hagyományokkal rendelkező meditációval is, melynek segítségével kikapcsolható az elme, emellett megtapasztalható a belső csend és béke.

A meditáció magába foglalja a koncentrációt, a szemlélődést, fokozza az öntudatot, illetve támogatja a fizikai és a mentális egészséget.

Masszázs

A masszázs a „gyógyító” érintés, melynek jótékony hatása érvényesül túlhajszoltság, illetve tartós stressz esetén is. Segíti a relaxációt és a feszültségoldást.

Életmódváltás?

Az életmód meghatározó az egészségünk szempontjából és nem is kérdés, hogy ha életmódváltásra szánjuk magunkat, akkor az egészséges életmód (köztük minden relaxiációt elősegítő aktivitás, mint a jóga, meditáció, masszázs) komoly betegségmegelőző hatással bír.

Mi a neurofeedback, és miért van rá szükség?

A neurofeedback szenzoros fejpánttal való meditáció alkalmazásával az a célunk, hogy a felhasználó a meditációs folyamatot ne csak átélhesse spirituálisan, hanem a foglalkozást követően mérhetővé, megfoghatóvá, láthatóvá tegyük számára a személyes eredményeit. Sőt egyéni fejlődését nyomon követhesse, akár alkalomról alkalomra.

A Biomedical Centrumban Ön teljes mértékben egyénre szabott stresszűző technikákat sajátíthat el, a precízebb visszacsatolás érdekében neurofeedback fejpánttal.

Foglaljon időpontot és változtassa 2022-t a harmónia megteremtésének évévé! >>>

ÉRDEKEL

Kövessen minket

További híreink

Blogbejegyzések

oszd meg ha tetszett

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email