Ahol a tudomány és a spiritualitás találkozik

Meditáció neurofeedback szenzoros fejpánttal

Ahol a tudomány és a spiritualitás találkozik

Mi nem hisszük, hanem tudjuk, hogy működnek a meditációs technikáink. A Biomedical Centrum Sense neuroszenzoros fejpánttal történő meditáció kurzusai és képzései tudományosan megalapozott ismeretekre és megközelítésre épülnek.

Meditáció és neurofeedback: a spiritualitás és a tudomány találkozása

A meditáció eredményei tudományosan mérhetőek. A neurofeedback, vagy EEG-alapú biofeedback tréning egy nagyon modern tanulási módszernek számít. Lényege, hogy egy EEG-alapú szenzor a felhasználó agyhullámait monitorozza, és arról olyan, automata visszajelzést küld, amely alapján a felhasználó képes módosítani agyi hullámainak mintázatát oly módon, hogy az végső soron optimálisan befolyásolja a kognitív folyamatait.

Vezetőségünk neurobiológusai hosszú évek óta tanulmányozzák egyes természetgyógyászati módszerek – köztük a meditáció – klinikai hatásosságának szakirodalomban is fellelhető bizonyítékait.

Ez a tudományos háttér ad hitelességet, és biztosítékot arra, hogy a nálunk alkalmazott meditációs módszereket tervezetten, egymás után, személyre szabottan, egy csokorban úgy alkalmazzuk, hogy tudjuk, azok milyen hatással lesznek várhatóan az idegrendszerre.

Sőt, a neurofeedback szenzoros fejpánttal végzett meditációs foglalkozásaink arra is lehetőséget adnak, hogy a meditáció tanulásának folyamatát és az abban elért eredményt mérhetővé, láthatóvá tudjuk tenni.

Ezzel a módszerrel sokkal „megfoghatóbb” a haladás a meditáció tanulásban, ami motivációt is adhat a folytatásra.

A BioMedical Centrum Sense neurofeedback szenzoros fejpánttal végzett meditáció tanulás nem terápia, és nem tekintendő sem orvosi, sem egyéb terápiás beavatkozásnak, mindössze arra szolgál a fejpánt, hogy a folyamat közben elért eredményekről mérhető visszajelzést adhasson a felhasználó számára.

Mi az a neurofeedback terápia?

A neurofeedback terápia egy sokkal tágabb terület a fent leírtaknál.

Eltérően a BioMedical Centrumnál alkalmazott szenzoros fejpántos esettől, a neurofeedback terápia során a fejtetőn elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével:

  • a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket
  • az agyi hullámok mintázata alapján a képzett tréner beállításmódosításokat végez, a terápia jellegétől függően.

Az emberi agy számos agyhullámmintázatot mutathat. Bizonyos betegségek, pszichés problémák, depresszió, szorongás stb. esetében az elvárttól eltérő mintázat jelenik meg.

Az ilyen típusú neurofeedback, vagy más nevén EEG-biofeedback terápiát – kifejlesztését követően – a kezdetekben leginkább a figyelemzavar, az ADHD és az autizmus spektrumzavar esetében kiegészítő kezelésként kezdték alkalmazni.

Ma már viselkedési problémák, tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, fejfájás, alvászavar, szorongásos kórképek (stb.) esetében is alkalmazzák.

Sőt, nem kizárólag a képességbeli vagy pszichés problémák megoldására, hanem az agy teljesítőképességének fokozására, illetve a csúcsteljesítmény elérésének támogatására, valamint a kreativitás fejlesztésére is használják már.

A témakört kolléganőnk, Dr. Czöndör Katalin legújabb könyvében járta körül annak érdekében, hogy kiderítse: az egyes indikációkra vonatkozóan mekkora a tudományos megalapozottság, hol vannak még hiányosságok, mely tudományos kérdések mentén lenne érdemes tovább vizsgálódni.

Meditáljon neurofeedback technikával!

A neurofeedback szenzoros fejpánttal való meditáció célja, hogy a felhasználó a meditációs folyamatot ne csak átélhesse spirituálisan, hanem a foglalkozást követően mérhetővé, megfoghatóvá, láthatóvá tegyük számára a személyes eredményeit. A tudományos háttér segítségével az egyéni fejlődés alkalomról alkalomra nyomon követhető.

Ezt a típusú szolgáltatásunkat elsősorban azoknak a manager típusú, magas beosztású, stresszes életmódot folytató, kiégési problémákkal küzdő, új kihívást kereső személyeknek ajánljuk, akik szeretnék lecsendesíteni a folytonosan zakatoló gondolataikat és megtalálni a belső béke és harmónia állapotát, de mindeközben szeretnék nyomon követni az egyéni fejlődés kézzel is fogható eredményeit, illetve mérföldköveit.

A BioMedical Centrum egyéni, csoportos és online meditáció foglalkozásain a tudomány és a spiritualitás találkozik azért, hogy Ön elérhesse és megélhesse a relaxált, nyugodt és stresszmentes állapotot.

JELENTKEZEM

Kövessen minket

További híreink

Blogbejegyzések

oszd meg ha tetszett

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email