Ahol a tudomány és a spiritualitás találkozik

Koncentrációs gyakorlatra épülő meditáció – avagy tudatos jelenlét a tudatalattinkban

meditációA koncentráció a figyelem fenntartásának képessége, a meditáció pedig a belső hangra való figyelésé. E kettő összekapcsolható, amikor az ember életében megjelenik a vágy arra, hogy a lelki problémáinak megoldását az eddigi sikertelen próbálkozások után új aspektusból szemlélje, és új megoldásokat keressen rájuk. Sokféle módszer létezik, és még annál is több technika, melyek közül nem könnyű választani.

A lelki gondok megoldására lehet tudatos stratégiát alkalmazni, mások megoldásaiból ötletet meríteni vagy életviteli tanácsokat kérni. De lehet a tudatalattit elérve is próbálkozni.

Tudatosan elérni a tudatalattit egy olyan megközelítés, amelyhez a nyitott gondolkodás elengedhetetlen. A koncentrációs gyakorlat pedig a meditációnak egy olyan speciális formája, amivel mindez elérhető.

Szeretné uralni az elméjét, megismerni a tudatalattiját, tágítani a gondolkodását és kiszakadni a negatív gondolatspirálokból? Íme a megoldás.>>>

A koncentrációs gyakorlatra épülő meditáció lényege

meditációA koncentrációs gyakorlatra épülő meditáció aktív elmeállapotot követel, célja a szétszórt figyelem egy pontban való fókuszálása.

Ez a technika javíthatja a koncentrációs képességet, amelynek számos pozitív eredménye lehet például a tanulásban vagy a munka során. Mégsem ez az elsődleges célja. Sokkal inkább az, hogy tudatos jelenlétünket megélhessük a tudatalattinkban.

Ha Önnek nincs tapasztalata a meditációs technikák és még inkább a koncentrációs gyakorlatok önálló elvégzésében, akkor feltétlenül kérjen szakszerű iránymutatást, hogy sikerrel végezhesse a gyakorlatot.

Hogyan zajlik a koncentrációs gyakorlat?

meditációA koncentrációs gyakorlatot akkor érdemes elkezdeni megtanulni, amikor már van némi tapasztalata a relaxációs típusú meditációs technikákban, mert bár könnyűnek tűnik, a megvalósítása sokkal nehezebb, mint gondolná.

A gyakorlathoz általában egy kisebb méretű, egyszerű, az Ön számára semleges tárgyat érdemes választani, amihez nem kötődik érzelmileg.

Ezt a meditációs technikát célszerű ülve végezni úgy, hogy a tárgyat 1 méteres távolságon belül helyezze maga elé.

A gyakorlatot nyitott szemmel kell csinálni, a figyelem aktív éberen tartása mellett.

A koncentrációs gyakorlatra épülő meditáció elengedhetetlen része a befogadó hozzáállás. Azaz ne akarja a gyakorlat hatását magának, hanem fogadja el és fogadja be a sikeres foglalkozást követően.

A jelen megélése csak akkor lehetséges, ha örömforrás is egyben. Ezért ne egy teljesítendő feladatként gondoljon erre a meditációs technikára, hanem igyekezzen élvezni az önmagával töltött időt!

A tárgyra való fókuszálás során a beérkező ingerek mindegyikét el kell engednie. Ne hagyja, hogy a figyelme elkalandozzon! Ha mégis megtörténik, újra és újra terelje vissza az elméjét a tárgyra.

A tárggyal való kapcsolódás olyasmi, amihez bizonyos mértékben már gyakorlottabban, meditációban pedig valamennyire jártasan érdemes hozzáfogni.

Nem kizárt, hogy valaki elsőre, tapasztalat nélkül ráérez, de a felnőttek többségének több idő kell az ilyen mértékű befogadó, nyitott gondolkodás megteremtéséhez.

Fontos, hogy csak türelmesen, önmagát a gyakorlatnak átadva és a tudatalattiját őszintén elfogadva vágjon bele.

Tapasztalja meg a koncentrációs gyakorlatokra épülő meditáció előnyeit a BioMedical Centrum Sense meditáció és koncentrációs gyakorlatok vezetésében tapasztalt kollégái segítségével.>>>

Mi a célja a gyakorlatnak?

meditációEz a technika a hétköznapokban segíti a figyelem, a fókusz megtartását. Továbbá hasznosítható a tanulás, illetve a munka során, és még ennél sokkal többet is nyújthat az Ön számára.

A koncentrációs gyakorlatokra épülő meditáció az önmegismerés egyik legjobb módszere.

Gartai Kinga megfogalmazásában a gyakorlat lényege, hogy felelevenítse az idegrendszer emlékeit arról, hogy mi a kapcsolódás, így Ön megtanulja megkülönböztetni azt, hogy ez mikor valóságos, és mikor öntudatlan illúzió.

A megfelelően kivitelezett gyakorlat lehetőséget nyújt:

  • a tudatalatti megismerésére,
  • a gondolkodás tágítására,
  • a negatív gondolatspirálokból való kiszakadásra,
  • a mintázatszerű, ismétlődő, ugyanoda érkező gondolatok felülvizsgálatára,
  • az új aspektusok és új látásmód elsajátítására.

A kérdés tehát sokkal inkább az, hogy kinek ne lenne egy ilyen technika elsajátítására szüksége.

A meditáció – és ezen belül a koncentráció is – egy ősrégi gyakorlat, amely lehetővé teszi, hogy a gyakorlója uralja az elméjét és tudatosan elérje a tudatalatti állapotának érzelmeit. Mindemellett egy olyan technika, amely csökkenti a stresszt és növeli az általános jólétet. Hangulatos stúdiónkban többféle formában lehet része ebben a frissítő élményben.

 

ÉRDEKEL

Kövessen minket

További híreink

Blogbejegyzések

oszd meg ha tetszett

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email