Ahol a tudomány és a spiritualitás találkozik

Koncentrációs gyakorlat

avagy tudatos jelenlét a tudatalatti világában

koncentracios gyakorlatA korábban megjelent blogcikkünkben körüljártuk, hogy a koncentrációs gyakorlat miként hat a tudatos életvitel javítására (pl. a tanulásra és a fókuszált figyelemre). A gyakorlatok elsődleges célja azonban sokkal inkább az a tapasztalás, amit az elme tudatos figyelmével meditatív állapotban élhetünk át.

A koncentrációs gyakorlat alatt az elménket nem a teljes elcsendesítésre sarkaljuk, hanem valamire fókuszálunk. Amikor tehát elérjük a meditatív állapotot, akkor a megszokottól eltérően fogjuk érzékelni és tapasztalni az ingereket.

Az így kapott információkat, szimbólumok formájában kapjuk meg. Minden embernek, – így tehát Önnek is – saját szimbólumrendszere van. Ennek segítségével értelmezi a megtapasztalt élményeket.

Sőt, a közösségnek is van kollektív tudata, ami szintén szimbólumok formájában jelenhet meg az egyéni gyakorlat során.

Mit jelentenek a szimbólumok?

Ahhoz, hogy a koncentrációs gyakorlat során kapott információkat pontosan megértsük, fel kell ismernünk a saját szimbólumainkat. Ehhez elsősorban a belső önmagunkat kell megismernünk. Ez azonban nem mindig egyszerű. Ugyanis, az ego, a társadalmi helyzet, a hely, ahol élünk és a hitrendszerünk mind-mind hatással van a szimbólumrendszerünk kialakulására.

Miért fontos a tudatos jelenlét a meditáció során?

koncentracios gyakorlatA mindennapjainkat éber tudatban éljük meg, az érzelmeink ok-okozati összefüggéseit is így tapasztaljuk meg.  Ha tehát változtatni szeretnénk az életünkön, a meditatív koncentrációs gyakorlat alatt megélt helyzeteket át kell ültetni a fizikai síkra, hogy tudatos döntést tudjunk hozni és a továbbiakban aszerint tudjunk cselekedni.

A gyakorlatok során, nem csak tárgyakra lehet fókuszálni. A belső érzelmekre való figyelem, illetve annak megélése és átélése segít feltárni például egy kialakult probléma ok-okozati összefüggéseit. Ez segíthet megérteni a kiváltó okot, amiért egy adott helyzetbe kerültünk vagy amiért egy érzelmi állapot kialakult. Ez lehetőséget teremt az érzelmi intelligencia fejlesztésére (pl. az egó által létrehozott félelmek leküzdésére).

Mennyi időre van szükség önmagunk megismeréséhez és a szimbólumaink jelentésének megértéséhez?

Amikor az Önmegismerés vágya először felmerül, akkor már jó úton járunk. Vannak olyan emberek, akiknél évek telnek el mire megteszik az első lépést.

Minden kezdet nehéz, de mi az elindulásban is tudunk segíteni.

A koncentrációs gyakorlatokat mindenki el tudja végezni, de azt, hogy ki mennyi idő alatt jut el az út végére, nagyban befolyásolja az egyéni képesség és a gyakorlással eltöltött idő. Mi arra törekszünk, hogy Ön minél pontosabb képet kapjon a belső világáról és új élménnyel legyen gazdagabb a bensőjében végzett utazások után.

NE FÉLJEN ÖNMAGÁTÓL!

Kövessen minket

További híreink

Blogbejegyzések

oszd meg ha tetszett

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email