Ahol a tudomány és a spiritualitás találkozik

A rendszeresen végzett regeneráló masszázs fiziológiai hatásai

A regeneráló masszázs leginkább a pihentető tulajdonságáról ismert. Sokan azért járnak masszőrhöz, mert egy kiadós masszázs megnyugtatja őket, jó közérzetet és jobb hangulatot teremt. Ugyanakkor, a regeneráló masszázs fő célja az izmok feszültségének oldása. Milyen fiziológiai hatásai vannak a testre, és pontosan miért és hogyan jelentkeznek ezek a hatások? Tudja meg itt.>>>

A regeneráló masszázs fiziológiai hatásai

regeneralomasszazsA regeneráló masszázs, amolyan gyógyító érintésként a test szinte minden területére közvetett hatással van, a szívdobogástól kezdve, az izmokon át az agyműködésig és a légzésig.

A bőr pedig a test legnagyobb szerve, ami tele van idegvégződésekkel és az egész testet lefedi. Masszázs közben tehát, a bőrön keresztül azonnal érzékeljük az érintést, ami lehet felületes vagy akár erőteljesebb nyomás is. Az érintés hatására a bőr érzékeny idegsejtjei jeleket küldenek az agynak, amely az információ feldolgozását követően megkezdi az adott, masszázzsal érintett területnél a véráramlás fokozását, ezzel is elősegítve a relaxációt.

Relaxáló hatás

A bőrünkben számos különböző típusú idegsejt található, melyek közül érintésre érzékeny több típus is. Vannak a bőr felső rétegeiben és alsóbb mélyebb rétegeiben is elhelyezkedő különböző típusú idegsejtjeink, felületükön számos ingert érzékelni képes receptorokkal, sőt receptor mezőkkel! A tapintási érzékelés az összes receptor által felvett, majd az idegsejtek által közvetített és már feldolgozott információ.

Amikor ezeket az idegsejteket masszázzsal stimuláljuk, azok jeleznek az agynak, ami endorfint szabadít fel, melynek hatására a vendégek boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, nyugodtabbnak érzik magukat.

Véráramlást fokozó hatás

regeneralomasszazsMasszázs hatására a hajszálerek kitágulnak, kiszélesednek, ami növeli a véráramlást és felgyorsítja a sejtszintű anyagcserét. Ez rugalmasabbá és frissebbé teszi a bőrt.

A szakszerűen kivitelezett regeneráló masszázs a mélyebb rétegekben is stimuláló hatást vált ki és növeli a vérellátást az adott terület körül, sőt az egész testben. Ezzel fokozható:

 • a sejtek közötti anyagcsere,
 • a friss tápanyagok bejutása a sejtekbe,
 • a salakanyagok eltávolítása,

zzsal stimuláljuk, azok jeleznek az agynak, ami endorfint szabadít fel, melynek hatására a vendégek boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, nyugodtabbnak érzik magukat.

A regeneráló masszázs hatása az idegrendszerre

A masszázs iránya is fontos. A képzett masszőrök mindig a szív irányába, tehát a vénás áramlás irányába masszíroznak, ami közvetlen hatással van az idegrendszerre és tágítja az ereket, ami gyakran csökkenti a vérnyomást.

A masszázs hatása az izmokra

A túlzásba vitt vagy élsportolóként végzett testmozgás utáni regeneráló masszázs egyszerre nyugtató és lazító hatású, miközben segít elvezetni a szövetek közül a felgyülemlett folyadékot, illetve salakanyagokat és az izomlázért felelős tejsavat.

A sportolók szinte mindennap részesülnek regeneráló masszázsban, méghozzá azért, mert a masszázs jótékony hatása akkor érvényesül a leginkább, ha rendszeresen végzik.

Nem véletlen tehát, hogy az egyéni sportolóknak és a csapatoknak is van saját masszőrük vagy fizikoterapeutájuk, aki a felkészülés során is velük van, illetve elkíséri őket a versenyekre is. Szükség van rájuk az edzések és a versenyek előtti bemelegítéseknél, az edzés vagy verseny utáni levezetéseknél, sőt extrém esetben az esemény közben is. Gondoljunk csak a futballistákra, akiknek meccs közben olykor begörcsöl a vádlijuk, amit a gyúró többek között masszázzsal igyekszik oldani.

A masszázs ugyanis a véráramlás fokozása mellett az adott izom körüli hőtermeléssel is jár, ami:

 • elősegítheti a szövetek rugalmasabbá válását,
 • fokozza a keringést,
 • növeli és javítja a folyadék szövetekből való elvezetését és elszállítását,
 • serkenti a sejtközi anyagcserét,
 • csökkenti a fájdalmat,
 • oldja a görcsöket.

A masszázs emellett, keresztirányban és hosszirányban is nyújtja az izmokat, ami lehetővé teszi, hogy az egy-egy sérülés miatt kialakult hegszövetek, összenövések és az izmokat körülvevő fascia réteg meglazuljon. Ez segíthet az izomfeszültség oldásában és az izomtónus javításában.

A regeneráló, masszázzsal való stimulálás:

 • csökkenti az izmok feszülését és javíja az izom rugalmasságát,
 • természetes fájdalomcsillapító hatású,
 • nyújtja az izmokat,
 • javítja a mozgási tartományt,
 • csökkenti a fájdalmat és az idegkompressziót.

A keringésfokozás mindemellett a nyirokkeringésre és a csontképződésre is jótékony hatású, továbbá alkalmas lehet az ínak és a csont vagy az ínszalagok és a csont között kialakuló összenövések kezelésre, különösen sérülések után.

A szakértő kezek által rendszeresen végzett regeneráló masszázs tehát többszörösen jótékony hatású lehet az egészségmegőrzés szempontjából.

Tapasztalja meg a regeneráló hatású masszázs előnyeit. Foglaljon időpontot még ma a BioMedical Centrumba.>>>

Kövessen minket

További híreink

Blogbejegyzések

oszd meg ha tetszett

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email