Ahol a tudomány és a spiritualitás találkozik

A pánik, stressz leküzdése – avagy a meditáció a Covid, a majomhimlő, a háború és a magas rezsiszámlák tudatának árnyékában?

A meditáció egy egyszerű és gyors módszer a stressz csökkentésére, függetlenül attól, hogy mi váltotta ki a szorongást, pánikot, idegességet vagy a félelmet. A rendszeres meditálás segítségével semlegesíthető a negatív hatások, és állandósítható a belső béke állapota.>>>

A rendszeres meditáció kiválóan semlegesíti a stresszt

Ha a világban és a közvetlen környezetében zajló események miatt stressz, félelem és pánik szorongatja, illetve gyakran feszült és sokat aggódik, fontolja meg a meditáció elsajátítását. Már napi néhány perc is segíthet visszaállítani a lelki nyugalmat és belső békét. Ráadásul, bárki gyakorolhatja és nem igényel különleges felszerelést.

Ön akkor is meditálhat, ha pl. sétál, a buszon utazik, vagy az orvosi rendelőben vár. Sőt, még egy nehéz üzleti megbeszélés kellős közepén is, bár kétségkívül, ez utóbbihoz már nagy gyakorlat szükséges.

Az elme és a test kiegészítő gyógymódja

A meditációt évezredek óta gyakorolják. Az eredeti célja az élet szent és misztikus erőinek megértése, illetve a megértés segítése. Manapság leginkább relaxációra és a stressz csökkentésére alkalmazzák.

Rengeteg félelemkeltő esemény zajlik körülöttünk: a vírus járványok, az új invazív rovarfajok megjelenése, a csapadékhiány, a fák kivágása, a háború és az emelkedő rezsiszámlák is negatívan befolyásolják az életünket.

A meditáció pedig egyszerre lehet az elme és a test kiegészítő gyógymódja. Egy mély relaxációs állapot, amivel megnyugtatható a háborgó elme. A lényege a figyelem összpontosítása.

A meditáció rendszeres és kitartó gyakorlással segít megszüntetni a zavaros gondolatokat, amelyek összezsúfolódnak az elménkben, és kiváltják a stresszt. A folyamat javíthatja a fizikai és érzelmi jóllétet. Ráadásul, a Neurofeedback szenzoros fejpánttal történő meditálás során az eredmények tudományosan is mérhetővé válnak.

A rendszeresen végzett meditációs gyakorlatok békét és kiegyensúlyozottságot kölcsönöznek, ami:

  • támogathatja az általános egészséget és jólétet,
  • segít ellazulni és leküzdeni a stresszt,
  • segít összpontosítani a figyelmet, illetve megtanulni a középpontban maradni és megőrizni a belső békét.

Ezek az előnyök ráadásul nem érnek véget a meditáció végén, hanem elkísérnek az egész nap során.

Amikor meditál:

  • megszabadulhat a nap mint nap felgyülemlett információs túlterheltségtől,
  • új perspektívákat fedezhet fel a stresszes helyzetekben,
  • készségeket fejleszthet a stressz kezelésére és az öntudat növelésére,
  • gyakorolhatja a jelen pillanatra való összpontosítást, ami csökkenti a negatív érzelmeket, és növeli a kreativitást és a képzelőerőt.

A meditáció sikerének titka az összpontosított figyelem

Gondolta volna? Ha rendszeresen meditál, türelmesebb és toleránsabb lehet másokkal szemben.

A meditációnak több típusa is van, de a cél ugyanaz: megteremteni és fenntartani a belső békét. Az összpontosított figyelem a meditáció legfontosabb eleme. Ez segíti az elmét az aggodalmat okozó zavaró tényezőktől való megszabadulásban.

Az összpontosított figyelem irányulhat egy tárgyra, képre, mantrára vagy a légzéstechnikára is. A nyugodt légzés, csendes környezet, kényelmes pozíció és a nyitott hozzáállás növeli a meditáció hatékonyságát.

Érdemes naponta néhány percet rászánni, akár otthon egyedül, vagy kiscsoportban, a Biomedical Centrumban.

Kövessen minket

További híreink

Blogbejegyzések

oszd meg ha tetszett

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email